Anksiyete Bozukluğu Nedir? Belirli bir sorun olmaksızın sürekli endişelenme durumu anksiyete bozukluğu olarak adlandırılır.
Anksiyete Belirtileri
Kaygı durumu kontrol edilemez hale geldiğinde, fiziksel belirtiler ortaya çıkar (çarpıntı, terleme, nefes darlığı, mide bulantısı, titreme, baş dönmesi, sersemlik). Aynı zamanda, kaygıya sebep olan durumlardan kaçınma davranışları sergilenir. Bu durum ilişkilerimizi, iş hayatımızı ve okul performansımızı olumsuz etkilemeye başlar.
Anksiyete Bozukluğunun Alt Çeşitleri
Anksiyete bozukluğu, altı farklı çeşide ayrılır: Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Panik Bozukluk, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Sosyal Kaygı Bozukluğu (Sosyal Fobi), Post-Travmatik Stres Bozukluğu ve Ayrılma Anksiyetesi Bozukluğu. Her bir çeşit, farklı semptomlar ve belirtilerle kendini gösterir.
Anksiyete Bozukluğunun Tedavisi
Kaygı bozuklukları, genellikle psikoterapi ile tedavi edilebilir. Ancak, kaygı şiddeti çok yüksekse bazen ilaç tedavisi de gerekebilir. Tedaviye başlamadan önce fiziksel belirtilerinize yol açabilecek herhangi bir tıbbi sorunun olup olmadığının araştırılması faydalı olacaktır. Ardından, kişi psikoterapiye başvurabilir.
Bilişsel-Davranışçı Terapi, psikoterapide en yaygın kullanılan yöntemlerden biridir. Bu terapi yöntemi, kişinin düşünce ve davranış biçimini olumlu yönde değiştirerek aşırı kaygıya yol açan olumsuz ve işlevsiz düşünceleri kontrol etmeyi kolaylaştırır.
Ne yazık ki, anksiyete bozukluğu yaşayan birçok kişi yardım arayışına girmemektedir. Bu durum, belirtilerin ilerlemesine ve günlük yaşamın olumsuz etkilenmesine yol açar.